lördag 1 mars 2008

Skilj staten från näringslivet!

Jag trodde att Sverige skiljde sig från alla religiösa inrättningar när vi bad kyrkan att gå. Men det var kanske för att staten hade en ny älskare, nyliberalismen…

Vad jag verkligen inte kan förstå är varför staten och näringslivet skall göra samma saker. Vi har en stat med samhällsfunktioner för att göra vissa saker som vi tyckte var viktiga, då, någon gång för 60-70 år sen. Staten skall se till att alla invånarna i landet har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter (om man gör en liberal-tolkning).

Men nu har en ny älskare krupit ner under täcket. Kanske är staten och nyliberalismen fortfarande nykära. Så staten ger nyliberalismen små presenter som skolor, sjukhus och naturligtvis, Vin&Sprit.

Varför kan vi inte längre skilja på staten och näringslivets roller? Jag går hos en privat sjukgymnast och tills nyligen hos en privat tandläkare. Alla mina tre syskon gick/går på privata gymnasieskolor. Jag går till en privatläkare för mitt knä. Allt beror helt enkelt på att det inte är någon större skillnad och det finns inga offentliga alternativ.

Vad är målet? Att näringslivet skall ta över all offentlig verksamhet, utom typ brandkår och polis. Eller skall de fortsätta att existera sida vid sida, likt ett gemensamt familjeföretag?

Det behöver inte vara sämre för att det är offentligt ägt. Man kan ha alla de nya, bra grejerna som har kommit genom att det offentliga har privatiserat. Allt det där bra, som tillexempel bättre samarbeten mellan olika organisationer. Eller mer personalinflytande som i personalkooperativet (som tog över folktandvården i min gamla kommun), fast utan reklam för tandkräm och mediciner på storbildskärm i väntrummet.
Det är riktigt bra att man har kunnat specialinrikta vissa utbildningar och datorisera på ett helt annat sätt än tidigare. Det är bra att man kan minska ner klasserna och grunda mindre skolor. Men det hade vi kunnat göra om vi hade haft driftiga politiker som haft en vilja att göra något annat av staten än en menlös toffelhjälteälskare till näringslivet.

Näringslivet har väl andra saker att syssla med än att agera samhällsfunktionär. Deras uppgift är att tjäna pengar. Men det finns någon slags, nästan religiös föreställning om företagsamhet som livsstil. Ungefär som en grej man kan göra ett par år av sitt liv, precis som att resa eller gå på folkhögskola. Men småföretagsamhet är en lögn! Det är en idé som är påhittad för att få utschasade (lite Göteborgsdialekt där) arbetslösa och medelklassungar att fasas in i en föreställning om näringslivet som statsbärande funktion.

Det kan kännas politiskt inkorrekt, till och med gammeldags, men jag vill lansera ett nytt slagord: Skilj staten från näringslivet!

Inga kommentarer: