lördag 2 februari 2008

Det blodiga offret

Egyptiska landslaget offrade en hel ko för att få tur mot Angola. Ericsson offrar 4000 anställda för att pressa upp vinsterna lite ytterligare. Är det någon skillnad? Vad är ett offer?

Man offrar något för att man tror att det hjälper. Ju högre offer, ju mer hoppas man att det hjälper. Egyptierna vill verkligen vinna mot Angola i Afrikanska mästerskapen. Därför offrar de en ko. Egentligen inte så ovanligt i en övervägande del av afrikanska kulturer. Det är inte sällan till synes irrationella offer, som att en bonde offrar en get för att få fler getter men det är en kulturell övertygelse att det hjälper. Men de äter trots allt upp den döda geten efteråt. Men en ko är ett stort offer, de vill verkligen, verkligen vinna.

Ericsson vill verkligen tjäna mer pengar. Även om de gjorde en ganska bra vinst så vill de tjäna ännu mer. Ericsson måste de offra något stort och viktigt. Därför offrar de 23% av personalen. Ett minst sagt irrationellt offer. Ericsson vill tävla med andra mobiltillverkare i kapacitet. Därför skär man ner på den. Men det handlar om en kulturell övertygelse där man tror att ett stort offer hjälper mot en krissituation. Synd att de inte ens kan äta upp personalen efteråt.

En av de vanligaste propagandagrejerna man sa om Vikingarna på 900 talet var att vi höll på med människooffer. Blodiga offer, i form av höns, grisar och till och med kor var inte ovanligt i Europa vid den här tiden. Men människooffer var redan då det värsta man kunde tänka sig.

Inga kommentarer: