söndag 27 januari 2008

”Det kvalitativa språnget”

Hur säger man ”REVOLUTION!” på 2000 talet? Man säger: ”Vi skall ta det kvalitativa språnget mot en hållbar utveckling!” Det kvalitativa språnget var en floskel jag nästan hade glömt av. Men för ett par år sen pratade vi om det hela tiden. Vi kände att tiden var mogen för en ny politik. Vi trodde att vi hade vind i seglen.

Jag får numera Svenska Dagbladet hem till brevfacket. Varje morgon vaknar jag av smällen som säger att en borgerlig blaska ligger vid min dörr. Jag får den för att den nästan gratis. Det var nåt erbjudande om 450 spänn för tre månader och jag ville gärna ha en morgontidning. Så jag tänkte va fan. Alternativet är ju GP och den är lika borgerlig den.
Sen får man ju sig ett skratt ibland. I dagens ledare anklagades socialförsäkringsministern för att vara ”jämlikhetsfundamentalist”. Och sånna fjantiga saker ska ju faktiskt inte en borgerlig regering syssla med. Deras uppdrag är faktiskt att öka skillnaderna mellan dem som har råd att köpa sina egna försäkringar och de som inte har det.
Fast skrattet sätter sig i halsen. Det värsta med kråksången är att SvD inte är nöjda förrän välfärden är uppstyckad och utlagd på "initiativrika egna företagare med nya och fräscha idéer". Ja, som reklam på storbildskärm som dök upp på gamla folktandvården i mina gamla hembygder...

Jag sitter hemma på min kammare och funderar. Det gör jag ganska ofta nu för tiden. Inte minst för att jag studerar märkliga grejer som hände för omkring 80 år sedan. Till exempel förekomsten av studiecirklar i Socialism från ABF 1912-1962 och dess relation till Sveriges utveckling. Eller varför inte Nazister i val inom Fjäre Härad 1931-1939…
Jag har kommit på, som den aspirerande historiker jag är, att det var inte bättre förr, det var bara annorlunda. På samma sätt som det inte har blivit bättre, vi har inte tagit några ”kvalitativa språng” sedan industriella revolutionen. Förlåt, jag menade, industriella kvalitetssprånget.

Vi genomgår ett kvalitativt språng just nu i Sverige, inte bara Sverige utan hela Europa. Tyvärr inte en revolution som innebär att människor får det kvalitativt bättre. Nej, Europa rustar sig för att stärka kapitalet. Vi förstår inte att de tar vår frihet ifrån oss. En socialförsäkring, ett presstöd, en övervakningskamera och ett datorchip i passet i taget. Vi förstår inte att vi inte har något val mellan vänster och höger. Vi ligger stabilt i den nyliberala filen rakt in i ett samhälle där vår frihet består i att välja vilket företag vi skall tjäna. Och betala för det naturligtvis.
Varför snackar de om att rädda miljön? För att det är politiskt korrekt. De har intressen att rädda. Om miljön skulle räddas på riktigt så ligger stora och mäktiga företag illa till. Så då gäller det att ta initiativet och säga till konsumenterna att komma ihåg att släcka på toaletten. Och att kossorna är de största miljöbovarna, faktiskt mycket värre än hela biltrafiken, faktiskt så kan vi lika gärna fortsätta köra bil och slakta lite kossor.

Jodå, det kvalitativa språnget är här. Känner du inte hur det spritter och hoppar i benen. Har du valt vem som skall förvalta dina pensionspengar? Har du valt om du skall ha ICA-kort eller COOP-kortet? Har du valt vem skall leverera elen? Har du valt den borgerliga regeringen?

Inga kommentarer: